Kinderen houden onbewust en bewust spanning vast in hun lichaam net als volwassenen. Denk aan druk dat ontstaat op school om te willen presteren, mee te komen met de rest van de klas of misschien is de situatie thuis wat gespannen en neemt uw kind het over. Kinderen mogen voorts haast geen kinderen meer zijn. En dat is al erg genoeg. Wij als volwassenen beseffen steeds beter hoe belangrijk het is om voor onszelf te zorgen. Even tijd vrij te maken om stil te staan, niks te moeten, alleen te Zijn in het moment. Een dagje sauna, even naar het strand, zitten op het terras voor een hapje en een drankje of het boeken van een heerlijke ontspannende behandeling om alle stress en druk weg te masseren. Maar kinderen hebben deze inzichten nog niet zo ontwikkeld en wij als volwassenen, als ouder, staan er niet altijd bij stil hoe belangrijk het is voor ons kind om ook even dat me-time momentje te ervaren. Even een momentje voor jezelf in alle rust. Om te verwerken. Om te laten landen wat er allemaal is gebeurd of gebeurt.
Een kindermassage of zoals ik het ook wel noem, een ontspanningsbeleving, is een heerlijke ontspannende behandeling waarbij uw kind alles mag loslaten, waar er geen verwachtingen zijn, en hij/zij mag genieten van de verlichting die een massage met zich meebrengt.
Hoe gaat een kindermassage in zijn werk?
Onderstaand een voorbeeld van een werkwijze.
Voorafgaand aan de behandeling wordt er een intakeformulier aan u toegestuurd. Op dit formulier staan diverse vragen gesteld die betrekking hebben op de behandeling. Het doel van de behandeling wordt hierbij vastgesteld. U mag als ouder zijnde bij de behandeling aanwezig zijn. Tijdens een ontspanningsbeleving draait het niet alleen om de massage, maar ook om de beleving erom heen. Waar heeft uw kind last van, wat voelt het in zijn/haar lijf etc.
Vervolgens mag uw kind plaatsnemen op de behandeltafel. Dit onderdeel kan nog gewoon met kleding aan indien uw kind dat liever heeft. Ik laat hem/haar “zakken” in zijn/haar energie door middel van handopleggingen. Vervolgens pas ik een basis polariteitsmassage (nieuwe tijd) toe. Dit onderdeel kan ook nog steeds met kleding aan indien hij/zij dit wenst. Deze oefening brengt je terug naar de essentie, naar je “Zijn”.
Mocht hij/zij zich nog niet genoeg kunnen ontspannen dan passen we nog een ontspanningsoefening toe. Vervolgens gaan we over tot het masseren zelf. Het masseren kan nog steeds met kleding aan, maar heeft dan wel minder effect. Ik geef zelf de voorkeur aan masseren op de blote huid, ondergoed blijft altijd aan en uw kind blijft bedekt met een deken en wordt alleen ontbloot op de delen waar gemasseerd wordt. Intieme delen worden vermeden. Indien de ouder aangeeft dat het kind alleen in de ruimte mag blijven, wordt altijd met u overlegd indien het kind ook de voorkant gemasseerd wilt hebben en eventueel de buik meegenomen mag worden. De buik wordt eveneens beschouwd als een kwetsbare/intieme plek. Eventueel kunnen er hotstone stenen worden gebruikt tijdens het masseren.
Het masseren zelf duurt maximaal ongeveer 30 minuten en dient te worden opgebouwd. Zeker als het kind weerstand ervaart. Deze ontspanningsbeleving bestaat uit max. 30 minuten masseren en omvat een deel bewustwording tussen lichaam en geest, tussen denken en voelen. Totale duur plm. 60 minuten.
NOTE neem een sjaal mee voor als uw kind weer naar buiten gaat. Na de massage staat de huid open waardoor deze extra vatbaar is voor externe pathogene bacteriën. Geef het ook door als uw kind bijvoorbeeld een notenallergie heeft i.v.m. de samenstelling van de massageolie (indien nodig).
De bijdrage voor een ontspanningsbeleving is € 32,50.
Belangrijke informatie
Massages mogen echter niet altijd zomaar aan iedereen gegeven worden. Er bestaan voor massage enkele relatieve en absolute contra-indicties, die hieronder worden benoemd.
Relatieve contra-indicties
Met relatieve contra-indicties bedoelen we situaties waarin bepaalde delen van het lichaam niet gemasseerd mogen worden, omdat het anders gevaren voor de gezondheid kan opleveren. Hieronder enkele voorbeeld van relatieve contra-indicties voor massage:
Open wonden
Infecties
Spataderen
Kneuzingen
Eczeem
Littekens.
Absolute contra-indicties
Er zijn ook situaties waarin absoluut niet gemasseerd mag worden. In dat geval spreken we van absolute contra-indicties. Hieronder enkele voorbeelden van absolute contra-indicties:
Koorts
Griep
Besmettelijke huidaandoeningen
Hart- en vaatziektes
Kanker.